ایران مصمم به حمایت از سپاه و نشان دادن واکنش قاطع به اروپا-راهبرد معاصر
انفجار مقابل یک مسجد در وزیرستان پاکستان؛ ۷ نفر کشته و زخمی شدند ادعای واشنگتن پست: ترامپ به معامله با ایران فکر کرده است تروئیکای اروپایی در تدارک یک قطعنامه علیه ایران در شورای حکام در نشست عراقچی با مدیران ارشد رسانه‌ها چه گذشت؟ رئیس سازمان انرژی اتمی: قطعنامه جدید علیه ایران صادر شود سریع پاسخ می‌دهیم بمباران دفتر حزب بعث سوریه در بیروت + ویدئو جزئیات جدید از ماجرای جنجالی درز اسناد محرمانه اسرائیل کشته شدن ۴ تروریست در کرکوک عراقچی: نگرانی مشترک نسبت به تهدیدات صهیونیست‌ها در منطقه شکل گرفته است فعالیت کنسولگری‌های ایران در مونیخ، هامبورگ و فرانکفورت تا ۲۸ آبان ۱۰ شهید و ۲۰ مجروح در بمباران یک مدرسه در غزه تفتیش بدنی علی لاریجانی و هیات ایرانی در فرودگاه بیروت صحت دارد؟ لاریجانی در گفتگو با المیادین: حامل پیام از جانب رهبر انقلاب برای بشار اسد و نبیه بری بودم اطلاعیه جدید سفارت ایران خطاب به ایرانیان مقیم آلمان پوتین: هر توافقی درباره اوکراین باید حافظ منافع امنیتی روسیه باشد
یادداشت نجاح محمدعلی، تحلیلگر عراقی؛

ایران مصمم به حمایت از سپاه و نشان دادن واکنش قاطع به اروپا

همه مقام‌های ایرانی وعده دادند تهران به اقدام اروپا پاسخ قاطع نشان می‌دهد. علامت‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد ایران پیش‌تر پاسخی برای اتحادیه اروپا آماده کرده بود. در سوی مقابل، نشانه‌هایی در زمینه ارسال پیام‌های مماشات آمیز واشنگتن و بروکسل به تهران ازجمله درخواست ازسرگیری مذاکرات رفع تحریم‌ها وجود دارد که ایران نباید این ادعاها را باور کند و باید قاطعانه مقابل تصمیم پارلمان اروپا بایستد.
نجاح محمدعلی؛ تحلیلگر عراقی
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۵ - ۰۷ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 January 27
کد خبر: ۱۷۰۰۲۳

ایران مصمم به حمایت از سپاه و نشان دادن واکنش قاطع به اروپا

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ مصوبه اخیر پارلمان اروپا درباره سپاه پاسداران، مقام های ایرانی را بر آن داشت واکنشی قاطع نشان دهند که پیامدهای آن می تواند اتحادیه اروپا را متزلزل کند، ازجمله اینکه یکی از محتمل ترین گزینه های راهبردی ایران خروج از معاهده منع گسترش سلاح های اتمی (NPT) است.


پس از جلسه غیرعلنی یکشنبه گذشته مجلس شورای اسلامی با حضور حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران ایران، مشخص شد تهران در حال بررسی مجموعه‌ای از گزینه‌ها با هدف نشان دادن واکنش به اقدام احتمالی اتحادیه اروپا برای قرار دادن سپاه پاسداران ایران در «فهرست تروریسم» است.


این نخستین بار است یک مقام ارشد ایرانی خروج از معاهده منع گسترش تسلیحات اتمی را به عنوان پاسخ احتمالی اقدام اتحادیه اروپا برای تروریستی خواندن سپاه پاسداران ایران عنوان می کند که می تواند پیامدهای عمیقی برای مذاکرات به بن بست رسیده وین بر سر احیای توافق هسته ای سال 2015 میلادی داشته باشد؛ توافقی که به طور رسمی «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) خوانده می شود.

چندی پیش نمایندگان پارلمان اروپا قطعنامه‌ای را درباره سپاه پاسداران تصویب کردند که در صورت اجرای آن، سال ها دنبال کردن روند دیپلماتیک با ایران متلاشی می‌شود و غرب در مسیر تقابل و بحران‌آفرینی قرار می‌گیرد


ایران علاوه بر گزینه خروج از معاهده NPT، گزینه‌های دیگری را نیز در صورت تروریستی خواندن سپاه بررسی می‌کند، ازجمله اینکه علاوه بر ارتش آمریکا، ارتش کشورهای اروپایی را به عنوان اهداف مشروع درنظر بگیرد که ناظر بر عراق و منطقه است. در صورتی که اتحادیه اروپا به تعیین سپاه پاسداران ادامه دهد.

 


چندی پیش نمایندگان پارلمان اروپا قطعنامه‌ای را درباره سپاه پاسداران تصویب کردند که در صورت اجرای آن، سال ها دنبال کردن روند دیپلماتیک با ایران متلاشی می‌شود و غرب در مسیر تقابل و بحران‌آفرینی قرار می‌گیرد که تبعات آن تنها در مرزهای روابط دوجانبه تهران و اروپا منحصر نخواهد شد. این طرح با اکثریت قاطع تصویب شد و شامل چندین سطر است که به نظر می آید کلمه به کلمه آن رونویسی شده از سخنرانی های گذشته دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکاست. پارلمان اروپا در این طرح خواستار قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست موسوم به «سازمان های تروریستی» شده، اقدامی که کاملاً در تضاد با سیاست کلی اتحادیه اروپا درقبال ایران در سال های اخیر است.


اعضای پارلمان اروپا همچنین از شورا و کشورهای عضو خواستند سپاه پاسداران ایران و نیروهای وابسته ازجمله حشدالشعبی و گروه های مرتبط با نیروی قدس سپاه را به این فهرست بیفزایند. پارلمان اروپا پس از تصویب قطعنامه در بیانیه ای اعلام کرد: هر کشوری که سپاه پاسداران در آن فعالیت نظامی، اقتصادی یا رسانه ای دارد، باید روابط خود را با این سازمان قطع کند. چنین تصمیمی در صورت اجرایی شدن، منطقه و عراق را در آستانه تبدیل شدن به «لانه شیطان» قرار خواهد داد.


تصمیم پارلمان اروپا در بحبوحه تنش‌های فزاینده میان تهران و بروکسل به دلیل مداخله های آشکار اروپا در دامن زدن به اغتشاشات در ایران و عزم اروپایی‌ها برای آغاز مرحله دوم تحریم ها، پس از اتهام زنی به ایران در زمینه برخی ارتباطات نظامی با روسیه انجام شد.


پیش از جلسه غیرعلنی روز یکشنبه، اقدام پارلمان اروپا با وجود غیر الزام آور بودن و نیز اظهارات جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا انتقادات زیادی را در ایران برانگیخت. مسئولان، نمایندگان مجلس، روحانیون، فرماندهان نظامی و شخصیت های رسانه ای به اقدام اتحادیه اروپا واکنش تندی نشان دادند و در واکنشی واحد اعلام کردند، ایران به اقدام اروپا قاطعانه پاسخ خواهد داد. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز گفت: ایران قطعاً با اروپایی‌ها به شیوه‌ای دیگر برخورد خواهد کرد.


وی افزود: اگر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان های تروریستی قرار بگیرد، قطعاً پاسخ خواهیم داد و با اروپایی ها در منطقه برخورد متفاوتی خواهیم داشت. 


همه مقام های ایرانی وعده دادند تهران به اقدام اروپا پاسخ قاطع نشان می دهد؛ ازجمله حجت الاسلام محمدجواد حاج علی اکبری، امام جمعه موقت تهران که گفت، مجلس شورای اسلامی و دولت پاسخ قاطعی به اتحادیه اروپا خواهند داد.


سیگنال‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد ایران پیش تر پاسخی برای اتحادیه اروپا آماده کرده بود. در سوی مقابل، نشانه هایی در زمینه ارسال پیام های مماشات آمیز واشنگتن و بروکسل به تهران ازجمله درخواست ازسرگیری مذاکرات هسته ای (بر سر رفع تحریم ها) وجود دارد که ایران نباید این ادعاها را باور کند و باید قاطعانه مقابل تصمیم پارلمان اروپا بایستد؛ تصمیمی که در آن می توان رد پای منافقین را مشاهده کرد.

همه مقام های ایرانی وعده دادند تهران به اقدام اروپا پاسخ قاطع نشان می دهد؛ ازجمله حجت الاسلام محمدجواد حاج علی اکبری، امام جمعه موقت تهران که گفت، مجلس شورای اسلامی و دولت پاسخ قاطعی به اتحادیه اروپا خواهند داد


در مذاکرات طولانی ایران و غرب، اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات رفتاری نسبتا نرم و معتدل با ایران داشت و نقش پلیس خوب را بازی می کرد، در حالی که آمریکا پلیس بد این بازی بود. زمانی که ترامپ در سال 2019 اقدام جنجال برانگیز قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست موسوم به «سازمان های تروریستی» را انجام داد، اتحادیه اروپا مایل بود ناراحتی خود را ابراز کند تا این اقدام به نابودی مذاکرات بعدی با ایران بر سر احیای توافق هسته‌ای نینجامد.

 


حال، به سرعت به سال 2023 بازمی گردیم که اتحادیه اروپا به سمت اجرای «پلان B» حرکت می‌کند؛ طرحی که می‌تواند روند مذاکرات احیای برجام را پیچیده‌تر کند. به نظر می آید اروپایی ها برای ادامه مذاکرات و خاتمه آن با نتیجه مثبت مصمم نیستند و مدل کره شمالی را پیاده می کنند؛ یعنی بهانه می آورند، موضوعات دیگری را به بحث می افزایند و تلاششان پیچیده تر کردن روند مذاکرات است. 


اروپایی ها به دنبال سیاه نمایی از اوضاع داخلی جمهوری اسلامی ایران هستند و بعد از فوت ناگهانی دختر کُرد، آمریکایی ها به اروپایی ها گفتند تحولات جدیدی در ایران رخ خواهد داد و جمهوری اسلامی باید امتیازاتی بدهد. با وجود این، مقام های ایرانی در جلسه روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی تأکید کردند، امکان ندارد ایران امتیازاتی بیش از آنچه تاکنون داده است، بدهد. 


سردار سرلشکر حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با بیان اینکه اروپایی‌ها باید در صورت هر گونه اشتباه، عواقب آن را بپذیرند، گفت: اصلاً نگران تهدیدات اروپایی ها نیستیم، هر چقدر دشمنان به ما فرصت عمل دهند، ما قوی تر عمل می کنیم.


حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران نیز در گفت و گوی تلفنی با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از رویکرد پرتنش و احساسی پارلمان اروپا انتقاد کرد و آن را رفتاری نسنجیده و نادرست دانست. 

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار